Met deze tips en aanwijzingen willen we U een stapje dichter brengen naar een goede mondgezondheid.

Tip 1

De mondgezondheid is een deel van uw je algemene gezondheid.  Onderschat het belang van gezonde tanden en tandvlees niet !  Een onderhouden gebit is van belang voor je spijsvertering, je spraak, je glimlach, je zelfvertrouwen.  Een geregelde controle van je mond is dan ook zorgen voor je algemene gezondheid en goedvoelen.

Tip 2: Wat te doen bij een tandtrauma (tandletsel)?

Een tand kan breken of loskomen door een ongeval of een trauma op het gezicht.

Zoek het afgebroken stukje tand en bewaar het nat ( geen water! wel melk )

Neem zo vlug mogelijk contact met uw tandarts voor overleg.

Als U dan met het afgebroken stukje naar de tandarts gaat, houd daarbij het tanddeel vochtig! De tandarts bekijkt of hij het afgebroken stuk kan terugplaatsen. Als terugplaatsing van dit stukje niet mogelijk is, herstelt de tandarts de tand met tandkleurig materiaal (composiet).

Als er bij een melktand van een kind geen klachten zijn, doet de tandarts aan de afgebroken tand doorgaans niets. Eventueel slijpt hij de scherpe rand van de tand glad, zodat uw kind de tong niet beschadigt.

Als de tand volledig uit de mond is gevallen, plaats de tand terug in de mond. Hoe sneller U dit kan doen, hoe beter de prognose voor deze tand is.

 

Procedure :

  • Zoek de tand zo snel mogelijk
  • Neem de tand vast bij de tandkroon ( = gedeelte boven het tandvlees) Vermijd daarbij om de wortel aan te raken
  • Maak de tand schoon met melk of lik de tand schoon met speeksel.  Reinig de tand nooit met water.  Gebruik ook geen borsteltje of reinigingsmiddelen.
  • Probeer de tand terug te plaatsen fixeer deze dan door op een katoenen wondgaasje of doekje te bijten
  • Ga naar de tandarts

Wil of kan U de tand niet in de mond bewaren, doe hem dan in een glas melk.

 

Een melktand zullen we nooit terugplaatsen om schade aan de definitieve tand te vermijden !!

-> Extra informatie in dit document

Tip 3

Denk eraan dat ontstoken tandvlees de reden kan zijn van een slechte adem of slechte smaak in de mond. Het verhoogt ook je risico op hart- en vaatziekten, herseninfarct of mogelijk complicaties bij zwangerschap. Bent U daarbovenop nog een roker, dan verhoogt uw risico nog meer.  Een goede mondhygiëne waarbij je zeker niet vergeet om ook goed tussen de tanden te reinigen is dus niet alleen belangrijk voor gaaf gebit, maar ook je algemene gezondheid vaart er wel bij!

The only way to do great work, is to love what you do.